بعد از ظهر يک روز بهاري تصميم گرفتم براي خريد لباس سري به بازار اروميه بزنم هدفم خريد چادر و لباس اسلامي براي يک مراسم بود با کمي گشتوگذار در بازار اروميه متوجه شدم که خبري از لباس مناسب اسلامي و در حد عرف جامعه وجود ندارند.
بعد از گشتن سه، چهارساعته موفق به خريد لباس و چادر مناسب نشدم لباسهاي مناسب اسلامي يا وجود نداشت و يا اگر هم بود تنوع بسيار پاييني داشته و بسيار قيمت بالايي داشتند.
دراينبين سر صحبت را با مغازهداران و خريداران باز کردم، گويا مسئله حجاب و چالشهاي مرتبط با آن، از جمله گراني لباسهاي متناسب باحجاب، به يکي از دغدغههاي اصلي بين اقشار مذهبي بدل شده است. افزايش قيمتها در اين بخش ميتواند تأثيرات متعددي بر جنبههاي مختلف زندگي اجتماعي و فرهنگي افراد داشته باشد.
در سالهاي اخير، موضوع حجاب به يکي از مسائل مهم و پرچالش در جامعه ايراني تبديل شده است. اين موضوع نهتنها از منظر فرهنگي و اجتماعي بلکه از جنبههاي اقتصادي نيز قابلبررسي است. افزايش قيمتها در بازار لباس و بهخصوص لباسهاي متناسب باحجاب، موجب نگرانيهايي در ميان شهروندان شده است.
لازم به يادآوري است در هر يک از اديان، پوشش و حجاب به شيوههاي مختلفي تعريف و تفسير ميشود، اما همگي بر اهميت آن در حفظ ارزشهاي اخلاقي و فرهنگي تأکيد دارند. اين موضوع نشاندهنده اين است که مفهوم حجاب و پوشش فراتر از يک دين خاص است و بهعنوان يک اصل اخلاقي و فرهنگي در بسياري از جوامع بشري مطرح ميشود پوشش و حجاب در بسياري از دينها و فرهنگهاي مختلف جهان از اهميت ويژهاي برخوردار است و بهعنوان بخشي از آدابورسوم، ارزشها و هويت فرهنگي هر جامعهاي در نظر گرفته ميشود.
در اديان مختلف، پوشش بهعنوان نمادي از عفاف، احترام وتعهد ديني مطرح است و در برخي موارد، بهعنوان بخشي از قوانين و دستورات ديني براي حفظ کرامت و حريم شخصي تأکيد ميشود در يهوديت، حجاب و پوشش بهعنوان بخشي از رعايت قوانين ديني و فرهنگي مورد تأکيد قرار ميگيرد و زنان يهودي متدين اغلب پوششهايي دارند که مو و بدن آنها را به طور کامل ميپوشاند.
در دين مسيحيت برخي از جوامع مسيحي، بهويژه در ميان مذاهب سنتي، پوشش محتشم و حجاب براي زنان مورد تأکيد است و در برخي موارد، زنان در مراسم ديني سرخود را ميپوشانند.در هندوئيسم نيز پوشش سنتي و حجاب نيز در فرهنگ هندوئيسم مهم است و زنان هندو اغلب لباسهاي سنتي مانند ساري را که بخشهايي از بدن را ميپوشاند، به تن ميکنند.
به استناد به مطالعات انجام شده توسط اساتيد دانشگاه علامه طباطبايي ميتوان دريافت که حجاب در ايران، بهويژه در دهههاي اخير، به يکي از مباحث پرچالش تبديل شده و اين مسئله از زمان مشروطه و با ورود تجددخواهي مسئلهساز شده است.
باتوجهبه تحولات اقتصادي و اجتماعي، افزايش قيمت لباسهاي حجاب ميتواند بر تصميمات فردي و خانوادگي تأثير بگذارد و موجب شود تا افراد در انتخاب لباسهاي متناسب باحجاب با محدوديتهايي مواجه شوند. اين مسئله ميتواند به نوبه خود، بر تعاملات اجتماعي و حضور فعال زنان در عرصههاي مختلف جامعه تأثير بگذارد.
علاوه بر اين، تغييرات ارزشي و تناقض در سياستهاي حاکميتي نيز ميتواند بر اين مسئله تأثيرگذار باشد. برخي از سياستگذاريها ممکن است به تخريب جايگاه حجاب و پوشش منجر شوند که اين خود ميتواند به يک چالش جدي در جامعه تبديل شود.
مسئله حجاب و گراني لباسهاي مرتبط با آن، نيازمند توجه و بررسي دقيقتري از سوي مسئولين و سياستگذاران است تا راهکارهاي مناسبي براي حل اين مشکلات ارائه شود. اين موضوع نهتنها به بهبود وضعيت اقتصادي کمک ميکند بلکه ميتواند در تقويت پايبندي به ارزشهاي فرهنگي و اجتماعي نيز مؤثر باشد.
لزوم حمايت بخش دولتي از توليد کننده داخلي
محدثه ايماني که خود توليدکننده لباس اسلامي است و از وضعيت نامناسب خريدوفروش در بازار گلهمند بود در خصوص کاهش قيمت ملزومات حجاب اظهار کرد: براي کاهش گراني لباسهاي حجاب، ميتوان از چندين رويکرد استفاده کرد که هم به تقويت توليد داخلي و هم به حفظ استانداردهاي فرهنگي و اجتماعي مرتبط باحجاب کمک ميکند.
وي با اشاره به تقويت توليد داخلي عنوان کرد: تشويق و حمايت از توليدکنندگان داخلي براي توليد لباسهاي حجاب باکيفيت و قيمت مناسب که ميتواند شامل کمکهاي مالي، معافيتهاي مالياتي و يا تسهيلات ويژه براي واردات مواد اوليه باشد بسيار مؤثر باشد.
ايماني با اشاره به کنترل قيمتهاي بازار لباس در جامعه افزود: ايجاد سياستهاي نظارتي براي جلوگيري از افزايش بيرويه قيمتها و تضمين دسترسي عادلانه به لباسهاي حجاب براي همه اقشار جامعه گام مؤثري است که مسئولان بايستي توجه ويژه به اين موضوع داشته باشند.
وي با اشاره به فرهنگسازي در جامعه يادآور شد: برگزاري کارگاهها و دورههاي آموزشي براي آشنايي با روشهاي خودکفايي در توليد لباسهاي حجاب، مانند دوخت و طراحي لباس ازجمله راهکارهاي است که ميتواند براي وضعيت حجاب در جامعه مؤثر واقع شود.
ثمين قرباني جوان 23ساله محجبهاي که به همراه مادر خود براي خريد به بازار آمده بود در باره مشکلات خريد از بازار اظهار کرد: در جامعهاي که حجاب بهعنوان يک قسمت مهم از فرهنگ و زندگي اجتماعي شناخته ميشود، مسئله گراني لباسهاي حجاب بهعنوان يکي از مشکلات مهم در بين قشر مذهبي است.
وي با بيان اينکه براي ما جوانان علاوه بر پوشش شيک و بهروز بودن بسيار مهم است عنوان کرد: متأسفانه در بازار کنوني آنگونه بايدوشايد طراحيهاي مناسب حجاب در بازار وجود ندارد و تنوع لباسهاي حجاب بسيار کم بوده و قدرت انتخاب را پايين ميآورد.
قرباني به بالابودن قيمت لباسهاي حجاب و چادر اشاره کرد و گفت: گراني لباسهاي حجاب ميتواند به يک فشار اقتصادي جدي براي خانوادهها، بهخصوص در زماني که هزينههاي زندگي روبهافزايش است، تبديل شود. اين موضوع باعث ميشود که برخي از افراد نتوانند بهراحتي به تأمين نيازهاي اساسي خود، از جمله خريد لباسهاي حجاب، بپردازند.
قرباني افزود: دولت و مراجع ذيربط بايد اقداماتي را اتخاذ کنند تا به کنترل گراني لباسهاي حجاب بپردازند. اين اقدامات ميتواند شامل ارائه حمايتهاي اقتصادي به خانوادهها با درآمد کم، تنظيم قيمتها، تشويق به توليد داخلي و همچنين تأمين فرصتهاي اقتصادي براي افراد باشد.
تنوع زيادي در البسه حجاب وجود ندارد
فاطمه عليمرداني يک جوان محجبه ديگر اظهار کرد: با کمي گشتن در بازار اروميه ميتوان متوجه شد که مکان زيادي براي خريد لباس مناسب و با پوشش مناسب وجود ندارد.
وي گفت: بيشتر لباسهاي موجود در بازار جلوباز بوده و کيفيت مناسبي نيز برخوردار نيست و نميتوان خريد مناسبي انجام داد.
عليمرداني خاطرنشان کرد: در حال حاضر قيمت يک مانتوي کوتاه و جلوباز بسيار ارزانتر و پايينتر از قيمت يک چادر مشکي است که بسياري از افراد توان خريد چادر مشکي را ندارند و اين امکان به وجود ميآيد که افراد پوشش مانتو را به چادر ترجيح دهند.
وي با اشاره به دسترسي مناسب به بازار عنوان کرد: ايجاد بازارهاي محلي و آنلاين براي فروش مستقيم لباسهاي حجاب از توليدکننده به مصرفکننده که ميتواند هزينههاي واسطهگري را کاهش دهد.
خاطرنشان ميشود تحليلها نشان ميدهد که گراني لباسهاي حجاب نهتنها به دليل عوامل اقتصادي مانند افزايش قيمتهاي مواد اوليه و هزينههاي توليد، بلکه به عوامل ديگري همچون بازار سودگيري، تبليغات بزرگراهي و تقاضاي بالا نيز برميگردد. علاوه بر اين، بايد به ياد داشت که گراني لباسهاي حجاب ميتواند به عدم دسترسي به فرصتهاي اجتماعي براي برخي از افراد منجر شود. زيرا بسياري از فعاليتهاي اجتماعي و مشارکت در جوامع بر پايه تصوير و لباسپوشي مبتني است.
به گزارش امانت به نقل از حرف رک،به طور خلاصه، گراني لباسهاي حجاب بهعنوان يکي از مسائل اجتماعي و اقتصادي مهم در جامعههايي که حجاب بهعنوان يک مهماني از زندگي شناخته ميشود، بايد موردتوجه و رسيدگي قرار گيرد تا به تضمين دسترسي مردم به لباسهاي حجاب باکيفيت و قيمت مناسب کمک شود.