AMANATAZARBAIJAN.com

تغذيه سالم در ماه رمضان و ايام عيد از نگاه طب ايراني


تغذيه سالم در ماه رمضان و ايام عيد از نگاه طب ايراني

گروه تندرستي: عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي با اشاره به اهميت رعايت تعادل در تغذيه، گفت: ماه رمضان و ايام عيد فرصت خوبي براي تمرين تغذيه سالم و پرهيز از پرخوري است.



با رعايت اين نکات، مي‌توانيم از بروز مشکلات گوارشي و پوستي جلوگيري کرد و سلامتي خود را در اين ايام حفظ کنيم. با فرارسيدن ماه مبارک رمضان و همزماني آن با تعطيلات نوروز، سبک تغذيه‌اي بسياري از افراد تحت تأثير ديد و بازديد‌هاي خانوادگي و تغيير ساعات وعده‌هاي غذايي قرار مي‌گيرد. در اين راستا، مامک هاشمي، متخصص طب سنتي و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما به تشريح نکات کليدي درباره تغذيه صحيح در فاصله افطار تا سحر پرداخته است.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي با تأکيد بر تفاوت‌هاي فردي در قوت هضم، گفت: هر فردي بايد با توجه به شرايط جسمي خود برنامه غذايي مناسب را انتخاب کند. برخي افراد مي‌توانند وعده افطار و شام را با هم ميل کنند، در حالي که برخي ديگر بايد اين وعده‌ها را جداگانه و با فاصله مصرف کنند.
وي با اشاره به اينکه مصرف مواد غذايي متنوع در مدت‌زمان کوتاه ميان افطار و سحر مي‌تواند مشکلات گوارشي ايجاد کند، اظهار کرد: يکي از نکات مهم در تغذيه رمضان، رعايت فاصله مناسب ميان مصرف مواد غذايي مختلف است. براي مثال، ميوه بهتر است قبل از غذا يا حداقل دو ساعت بعد از يک وعده غذايي سنگين مصرف شود، زيرا خوردن آن بلافاصله پس از غذا، هضم را دچار اختلال مي‌کند. همچنين مصرف آجيل و خوراکي‌هاي سخت‌هضم مانند شيريني‌ها، بلافاصله پس از افطار و شام، مي‌تواند باعث مشکلات گوارشي و سنگيني معده شود
تأثير تغذيه نامناسب بر سلامت پوست
اين متخصص طب سنتي به مشکلات پوستي ناشي از تغذيه نامناسب در جوانان و نوجوانان اشاره کرد و افزود: در افرادي که داراي مزاج گرم هستند، مصرف هم‌زمان مواد غذايي با طبع گرم مانند خرما، آجيل، شکلات و شيريني‌هاي نوروزي در فاصله کوتاهي پس از هم، مي‌تواند منجر به تشديد جوش، آکنه و حتي خارش پوستي شود. براي کاهش اين عوارض، توصيه مي‌شود مصرف شربت‌هاي سنتي مانند سکنجبين افزايش يابد، زيرا اين نوشيدني‌ها به تعديل حرارت بدن کمک مي‌کنند.
اهميت مصرف صحيح مايعات و پرهيز از زياده‌روي در چاي
هاشمي با تأکيد بر لزوم مصرف کافي مايعات، نسبت به نوشيدن بيش از حد چاي، خصوصاً در وعده سحر، هشدار داد: چاي خاصيت مدر دارد و باعث دفع سريع آب از بدن مي‌شود. اين موضوع مي‌تواند در ساعات اوليه روزه‌داري موجب تشنگي شديد و خشکي بدن شود. بنابراين، بهتر است ميزان مصرف چاي کنترل‌شده باشد و در مقابل، از نوشيدني‌هاي طبيعي و متعادل‌کننده مانند شربت سکنجبين يا عرقيات گياهي استفاده شود
افطار و شام؛ يکجا يا با فاصله؟
يکي از پرسش‌هاي رايج روزه‌داران اين است که آيا بهتر است افطار و شام را هم‌زمان مصرف کنند يا با فاصله؟ اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي همدان در پاسخ به اين پرسش گفت: اين موضوع بستگي به قدرت هضم فرد دارد. برخي افراد معده حساسي دارند و پس از يک روز روزه‌داري، توانايي هضم يک وعده غذايي سنگين مانند پلوخورش را ندارند. اين افراد بهتر است ابتدا با يک افطار سبک شامل سوپ يا آش‌هاي رقيق روزه خود را باز کنند و سپس با فاصله، شام را ميل کنند. اما افرادي که پس از افطار ديگر تمايلي به غذا ندارند، مي‌توانند افطار و شام را هم‌زمان مصرف کنند
پرهيز از درهم‌خواري و مصرف مخلفات ناسازگار
اين متخصص طب سنتي درباره ترکيب نامناسب مواد غذايي نيز توضيح داد: يکي از شايع‌ترين عادات غذايي غلط، مصرف مخلفاتي مانند ماست، سالاد و ترشيجات همراه غذا است. اين مواد مي‌توانند هضم را دچار مشکل کنند و موجب نفخ و سنگيني شوند. در ميان اين مخلفات، تنها زيتون است که مصرف آن همراه غذا بدون مشکل است.
کاهش مصرف غذا‌هاي چرب و سرخ‌کرده
به گزارش امانت به نقل از تابناک، وي در پايان توصيه کرد: مصرف غذا‌هاي پرچرب و سرخ‌کرده در فاصله افطار تا سحر بايد کاهش يابد، زيرا اين غذا‌ها علاوه بر دشواري هضم، باعث تشديد تشنگي در طول روز نيز مي‌شوند. همچنين، خوراکي‌هايي مانند زولبيا و باميه که در ماه رمضان رايج هستند، به دليل قند و روغن بالا، تعادل تغذيه‌اي بدن را به هم مي‌زنند و بهتر است در مصرف آنها اعتدال رعايت شود. با رعايت اين نکات مي‌توانيم اين ايام را به سلامتي پشت سر بگذاريم و فرصت دوباره‌اي براي استراحت و پاکشسازي به بدن بدهيم.


برچسب ها:

تاریخ: 1403/12/20 03:12 ب.ظ | دفعات بازدید: 1887 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور